Tuesday, May 24, 2011

Who is your idol?

Rasa-rasanya hampir kebanyakan daripada kita pernah diajukan dengan pertanyaan ini. Sama ada sewaktu sekolah, di universiti, di alam perkejaan malah sesekali ditanya oleh si kecil cilik kita. Agak-agak ingat tak apa jawapan kita? Hmm...

Cuba kita bertanya kepada diri sendiri. Siapa idola hidup kita? Kita akan dapat pelbagai nama-nama tokoh yang hebat dan terkenal. Dari bidang akademik, politik, sains, kemasyarakatan dan pelbagai lagi. Dan saya pasti jika pada zaman saya sekolah rendah, nama yang paling terkenal ialah Bapa Permodenan Negara, mantan Perdana Menteri Malaysia Ke-4, Tun Dr Mahathir Mohamad. Tentu semua tidak nafikan keupayaan dan kecerdikannya dalam memajukan Malaysia sehingga diiktiraf di peringkat dunia.

Persoalan yang saya ingin timbulkan ialah apakah jawapan yang akan diberikan oleh anak-anak muda kita sekarang? Saya pasti nama yang disebutkan ialah artis-artis terkenal seperti Justin Bieber, Lady Gaga atau Micheal Jackson. Ataupun bintang-bintang ternama bola sepak seperti Cristian Ronaldo, Lionel Messi, Wayne Rooney kalau tak pun David Beckham. Dan mungkin juga artis-artis AF, Mentor dan sebagainya.

Pernah dengar buku bertajuk The 100, a Ranking of the Most Influential Persons in History, Michael H. Hart? Sebuah buku yang menceritakan tentang kajiannya tentang kekuatan pengaruh tokoh-tokoh dan dia meletakkan Nabi Muhammad SAW sebagai tokoh No.1 yang paling berpengaruh dalam sejarah mengatasi Tokoh Dunia Fizik, Isaac Newton dan Albert Einstain. Bayangkan jika seorang manusia bukan Islam mengatakan Rasulullah seorang tokoh yang hebat dan paling berpengaruh, mengapa kita sebagai seorang Islam tidak menjadikan baginda idola hidup kita? Mengapa kita menyampingkan baginda dan memilih tokoh-tokoh yang lain sebagai idola kita? Dan mengapa kebanyakan anak-anak muda kita, sebagai pelapis pemimpin agama, bangsa dan negara memilih tokoh-tokoh dan artis lain sebagai idola berbanding baginda?

Itulah yang berlaku di sekeliling kita. Apabila yang tidak sepatutnya menjadi idola hidup, maka banyak isu sosial dan masalah kemasyarakatan yang timbul. Bukan saya mengatakan semua masalah berpunca dari idola hidup kita. Tetapi menjadi fitrah manusia bertindak mengikut contoh tindakan orang lain/berpengaruh terhadap mereka. Contoh mudah, jika bapanya merokok, tidak mustahil anaknya akan merokok. Jika ibunya tidak bertudung, tidak mustahil anak gadisnya tidak bertudung. Dan jika tokoh artisnya berpakaian sendat dan seksi, tidak mustahil pengikutnya akan turut berpakaian itu. Memang itulah fitrah manusia.

Bukan sudah diberitahu oleh Rasullulah SAW, "Berpeganglah pada AL-quran dan ikutlah sunnah ku, kamu pasti akan tidak terpesong". Jika Rasulullah SAW menjadi idola hidup kita, sudah pasti kita akan menjadi seorang insan yang berperibadi yang mulia. Dan bukannya artis atau tokoh atau orang lain yang layak menjadi idola kita.

Tetapi,saya tidak menyatakan mengambil tokoh idola lain adalah salah cuma Nabi Muhammad SAW adalah idola terbaik untuk kita.

Cubalah hayati lagu ini:

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger