Sunday, May 22, 2011

Do you check your heart (HATI) regularly?

Baru-baru ini, timbul minat mendalam terhadap pembacaan majalah yang lebih berat dan mendalam topiknya. Antaranya Al-Islam,PC, dan terbaru Solusi. Dan saya akui, saya dah mula jatuh hati dengan majalah Solusi ini. Saya kagum dengan cara penceritaan dan kupasan isu bagi setiap keluaran. Topik bagi keluaran pertama yang saya beli adalah Sabar Itu Indah. Hmm..banyak yang ilmu yang saya dapati dari majalah seperti ini.

Dalam pembacaan berkaitan isu sabar ini, saya dapat simpulakan semuanya berkaitan dengan hati seseorang itu. Makin sihat hati tersebut, makin kuat sabar seseorang itu. Bukan sabar sahaja malah semua perbuatan, tindak tanduk, percakapan dan pemikiran akan menjadi indah dan mulia jika hati kita sihat. Hmm..persoalannya apakah alat atau kaedah untuk pastikan hati kita sentiasa sihat.

Menurut Ibnu Qayyim, ada enam faktor yang menyebabkan hati kita sakit. Akibat dari gaya pergaulan yang tidak bermanfaat (perbuatan sia-sia), angan-angan yang berpanjangan, bergantung pada selain Allah, perut yang kenyang dan banyak tidur.

Kesihatan hati sama sahaja dengan kesihatan fizikal kita. Jika kita perlu bersenam, mengambil vitamin dan jaga pemakanan untuk pastikan badan kita sihat. Maka, hati juga memerlukan pemakanan dan senaman bagi pastikan ia sentiasa sihat. Antara makanan dan senaman bagi hati bagi seorang Islam ialah zikir, istigfar dan selalu mengenangkan anugerah Allah kepada kita dan bersyukur. InsyaAllah, hati kita akan sentiasa sihat.


Adapted from Youtube

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger