Monday, October 24, 2011

Ilmu dan Kefahaman Sama Penting

"Dan di antara manusia ada yang berbantahan tentang Allah tanpa ilmu dan hanya mengikuti para syaitan yang sangat jahat", Ayat Al-Hajj (22:3).

"Dan di antara manusia ada yang berbantahan tentang Allah tanpa ilmu, tanpa petunjuk, dan tanpa kitab(wahyu), yang memberi penerangan", Ayat Al-Hajj (22:8).

Dua ayat dari Al-Quran ini jelas menceritakan tentang manusia yang berdebat tentang agama tanpa ilmu pengetahuan. Dan perdebatan tanpa ilmu hanya akan menyesatkan manusia itu sendiri.

Ilmu di dalam Islam adalah sangat penting. Kepentingan ilmu itu sendiri di gambarkan dengan ayat Al-Quran pertama yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w, Surah Al-'Alaq (96:1-5). Ilmu itu penting dalam mengenali Allah dan Islam. Satu pertanyaan yang ingi saya utarakan, Sejauh mana anda seorang beragama Islam faham tentang Islam? "Tepuk dada tanyalah iman",bak kata kawan saya.

Pertanyaan saya bukan tentang anda tahu rukun islam ada berapa, rukun iman ada berapa, tapi sejauh mana anda faham tentang perkara-perkara berkaitan Islam itu sendiri. Tidak perlu pergi jauh. Cuba asasnya dahulu. Apakah yang anda faham dengan Rukun Islam dan Rukun Iman?

Hmm.. rukun Islam ada lima; Mengucap 2 kalimah syahadah, Solat lima waktu, Berpuasa, Berzakat dan menunaikan haji bagi yang mampu. Betul... 100%. Hmmm.... rukun Iman ada enam; Beriman pada Allah, Beriman pada malaikat, Beriman pada para rasul, Beriman pada kitab, Beriman pada Qada' dan Qadar dan Beriman pada Hari Akhirat. Betul... 100%. Tetapi, adakah dengan hanya mengetahui perkara-perkara itu sudah cukup untuk menepis segala dugaan dan anasir asing yang cuba mengugat keimanan kita?

Ilmu dan kefahaman tentang ilmu itu benar-benar sangat penting dalam kehidupan kita sebagai seorang Islam. Benar. SANGAT PENTING. Kenapa? Sebab dengan kefahaman ilmu yang mendalamlah kita akan dapat membezakan mana yang benar dan mana yang batil. Dan dengan kefahaman ilmu yang mendalamlah kita dapat mempertahankan Islam.

Saya mencari beberapa perkara berkaitan murtad beberapa hari ini dan saya terbaca beberapa artikel berkaitan orang islam yang murtad dan sebab kenapa mereka murtad. Rumusannya, kesemua yang murtad itu memang tahu tetapi tidak faham tentang Islam. Malahan jika dilihat ada yang berilmu agama tinggi yang terlibat dengan ajaran sesat, melakukan perkara terkutuk dan murtad. Malahan tanpa ilmu dan kefahaman yang mendalam juga akan menyukarkan kita untuk mempertahankan Islam dari segala fitnah. Maaf, jika ada yang menyangkal pernyataan ini. Anda boleh 'google' sendiri jika anda mahu buktinya.

Pada pendapat saya, kefahaman dan ilmu mendalam dalam Islam adalah wajib bagi setiap seorang Muslim. Bukan sekadar tahu tetapi faham. Dan saya mencadangkan agar kite bermula dengan membaca ayat Al-Quran bersama terjemahannya. Agar kita dapat mengambil ikhtibar dan manfaat dari ayat-ayat tersebut. Dan bukan hanya sekadar membacanya. Dan berusaha mencari ilmu-ilmu agama melalui guru-guru dan majlis-majlis ilmu. Kerana dalam sejarah kegemilangn islam para ilmuan Islam bermula dengan ilmu Al-Quran dan Hadis.

"Dan Kami tidak mengutuskan sebelum engkau (Muhammad), melainkan orang lelaki-lelaki yang kami yang kami berikan wahyu kepada mereka; maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui", Surah An-Nahl (16:43).

~Sekadar hendak berkongsi satu artikel tentang berpindah mazhab kerana ada kesulitan (masyaqqah).Ini linknya: Link 1. Semoga ia dapat membantu kawan-kawan saya memahami tentang perkara ini dan bukannya berdebat tentang suatu yang sudah disepakati oleh para ulama' terdahulu.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger